Dlaczego węgiel kamienny używany jest do ogrzewania? Właściwości węgla kamiennego

ogrzewanie weglem kamiennym

Węgiel kamienny znajduje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu nie tylko jako surowiec opałowy, ale również składnik leków, kosmetyków czy barwników do tkanin. Z węgla wyrabia się także biżuterię. Dlaczego węgiel kamiennym jest wykorzystywany do ogrzewania? Poznaj właściwość węgla kamiennego.

Gdzie znajduje zastosowanie węgiel kamienny?

Węgiel kamienny jest wykorzystywany do wytwarzania energii elektrycznej i ogrzewania w energetyce, a także w gospodarstwach domowych i lokalnych kotłowniach do zapewnienia ciepła mieszkańcom. Jest surowcem wykorzystywanym w przemyśle chemicznym podczas produkcji paliw (takich jak gazy opałowe, koks, benzol, paliwa silnikowe czy też smoła węglowa) poprzez procesy wytlewania, uwodornienia oraz zgazowania węgla. Węgiel kamienny znajduje także szerokie zastosowanie w przemyśle metalurgicznym do rozgrzewania pieców hutniczych.

Jakie właściwości ma węgiel kamienny?

Zastanawiasz się, co to jest węgiel kamienny i jakie ma właściwości? Węgiel kamienny można sklasyfikować pod względem typu, wielkości ziaren i kaloryczności. Biorąc pod uwagę typ węgla, można wyróżnić:

  • Węgiel płomienny (typ 31) — łatwo i czysto się spala, a pozostały po nim koks szybko znika. Jest określany węglem papierowym ze względu na szybkość i sposób spalania. Charakteryzuje się kruchością i posiada matowy, czarny kolor;
  • Węgiel gazowo-płomienny (typ 32) — ma intensywnie czarny kolor i połysk. Podczas jego spalania płomień jest pomarańczowy i posiada czarne końcówki. Stanowi jeden z najtwardszych typów węgla kamiennego;
  • Węgiel gazowo-mocarny (typ 33) — podczas jego spalania pojawia się ciemnopomarańczowy, kopcący płomień. Wydzielają się także smoliste gazy, a pozostały po nim koks długo się spala. Z wyglądu przypomina smołę.
  • Węgiel koksujący (typy 34 i 35) — wykorzystywany w przemyśle. Podczas jego spalania wytwarzają się trujące substancję. Posiada głęboki czarny kolor i jest niezwykle twardy.

Węgiel kamienny dzieli się również ze względu na grubość ziaren (sortyment):

  • Gruby (ziarno o wielkości min. 25 mm) — wśród tego rodzaju węgla znajdują się takie odmiany jak orzech, kęsy i kostka;
  • Średni (wielkość ziarna wynosi 5-30 mm) — w tej grupie znajdują się grosik, groszek i popularny ekogroszek;
  • Miałowy (ziarno o wielkości ok. 6 mm) — to najgorszy typ węgla.

Natomiast dokonując podziału węgla kamiennego ze względu na jego klasę, bierze się pod uwagę trzy parametry tego surowca: wartość opałową, zawartość popiołu oraz ilość siarki. Najistotniejszym czynnikiem jest wartość opałowa, która decyduje o tym, ile energii zostanie wytworzone z węgla kamiennego podczas jego spalania. Wartość opałowa jest mocno związana z wilgotnością i zawartością popiołu w danym rodzaju węgla. Określa się ją w megadżulach na kilogram (MJ/kg). Zatem można wyróżnić:

  • Węgiel niskokaloryczny, którego wartość opałowa wynosi 17-19 MJ/kg;
  • Węgiel średniokaloryczny — jego wartość opałowa waha się w granicach 20-25 MJ/kg;
  • Węgiel wysokokaloryczny o wartości opałowej 25-30 MJ/kg.

Dlaczego węgiel kamienny używany jest do ogrzewania?

Węgiel kamienny posiada znacznie wyższą kaloryczność od węgla brunatnego. Zawiera również mniej siarki, dlatego idealnie nadaje się do ogrzewania. Kaloryczność węgla decyduje o tym, jak długo może się on spalać, dostarczając energii i ciepła. Oznacza to, że do zapewnienia takiej samej ich ilości potrzeba mniej węgla wysokokalorycznego niż tego o niskiej kaloryczności.

Niska zawartość siarki w węglu kamiennym idzie w parze z ustawą antysmogową i sprawia, że do atmosfery przedostanie się mniej szkodliwych substancji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *