Jak produkuje się podłoże do uprawy pieczarek?

pieczarki

Produkcja pieczarek w naszym kraju stoi na bardzo wysokim poziomie i stanowi ważną gałąź produkcji rolnej. Polska jest głównym eksporterem pieczarek w Unii Europejskiej. Proces uprawy tych grzybów został bardzo dokładnie dopracowany i unowocześniony, dzięki czemu możliwe jest hodowanie znacznej ilości pieczarek wysokiej jakości w naprawdę krótkim czasie. W dużej mierze odpowiada za to odpowiednie podłoże.

Co warto wiedzieć o podłożu do pieczarek?

Podstawowy skład podłoża do pieczarek nie jest skomplikowany i opiera się głównie na słomie, pomiocie drobiowym oraz dodatkach mineralnych. Istotne jest to, że produkcja tego podłoża jednocześnie przyczynia się do utylizacji odpadów organicznych powstałych przy produkcji drobiu i zbóż, a także gipsu odpadowego. Można zatem śmiało stwierdzić, że jest to w pewnej mierze działalność proekologiczna.

Warunki uprawy mają bezpośredni wpływ na to, jak udane będą plony, a podłoże do uprawy pieczarek kontrolowane w nowoczesnych laboratoriach daje największą gwarancję udanych zbiorów. Przełom w produkcji podłoża nastąpił w 1992 roku, kiedy rozpoczęto produkcję metodą holenderską, pozwalającą na uzyskanie tego produktu w fazie II, czyli podłoża pasteryzowanego. Dotychczas osiągana była wyłącznie faza I, na co pozwalały tradycyjne metody produkcji, a więc pasteryzacja na półkach w pieczarkarni.

Jak produkuje się podłoże do pieczarek?

Choć większość z nas przyzwyczaiła się do tego, że kupuje pieczarki w sklepie, to możliwe jest też samodzielne hodowanie tych grzybów w piwnicy, pomieszczeniach gospodarczych, a nawet na balkonie. Niezależnie jednak od tego, czy mówimy o domowej uprawie, czy hodowli na skalę przemysłową, niezwykle ważnym i niezbędnym elementem jest dobrej jakości podłoże.

Podłoże do uprawy pieczarek, tak jak już wspominaliśmy, ma stosunkowo prosty skład, a poszczególne jego komponenty są łatwo dostępne, zwłaszcza w przypadku osób mieszkających na terenach wiejskich. Jednak to, co decyduje o jakości tego podłoża to proces fermentacji, który musi przebiegać w ściśle określonych warunkach. Następnym etapem jest pasteryzacja, która odbywa się w specjalnych, szczelnie zamkniętych tunelach. Na tym etapie ogromne znaczenie ma to, aby kontrolować klimat panujący w tunelach, gdyż do poprawnego przeprowadzenia pasteryzacji niezbędna jest odpowiednia temperatura oraz wilgotność. Kolejny krok to wsianie do podłoża grzybni, którego inkubacja również wymaga specjalnych warunków. Tak przygotowane podłoże może zostać wzbogacone o dodatkowe witaminy i minerały, a następnie zostaje pokryte warstwą torfu.

Trudności związane z produkcją podłoża do uprawy pieczarek

Na każdym etapie produkcji podłoża do uprawy pieczarek konieczne jest utrzymanie odpowiednich warunków termicznych oraz właściwego poziomu wilgotności. Niezwykle istotne jest również zachowanie czystości w halach uprawowych. Konieczne jest przeprowadzanie dezynfekcji przejść pomiędzy regałami uprawowymi, na których znajdują się tunele z podłożem, gdyż istnieje ryzyko rozwoju pasożytów w podłożu, które mogą zniszczyć całą hodowlę pieczarek.

2 myśli na “Jak produkuje się podłoże do uprawy pieczarek?”

  1. nie miałam pojęcia że jest coś takiego, ale to pewnie faktycznie przydatne żeby grzyby rosły. pieczarki dzisiaj są chętnie wybierane przez wielu z nas. da się z nich ugotować wiele smacznych potraw. ja sama jak nie wiem, co ugotować, to się kieruję tym, co mam w domu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *