Produkcja pieczarek w naszym kraju stoi na bardzo wysokim poziomie i stanowi ważną gałąź produkcji rolnej. Polska jest głównym eksporterem pieczarek w Unii Europejskiej. Proces uprawy tych grzybów został bardzo dokładnie dopracowany i unowocześniony, dzięki czemu możliwe jest hodowanie znacznej ilości pieczarek wysokiej jakości w naprawdę krótkim czasie. W dużej mierze odpowiada za to odpowiednie podłoże.
- Co warto wiedzieć o podłożu do pieczarek?
- Jak produkuje się podłoże do pieczarek?
- Trudności związane z produkcją podłoża do uprawy pieczarek
Co warto wiedzieć o podłożu do pieczarek?
Podstawowy skład podłoża do pieczarek nie jest skomplikowany i opiera się głównie na słomie, pomiocie drobiowym oraz dodatkach mineralnych. Istotne jest to, że produkcja tego podłoża jednocześnie przyczynia się do utylizacji odpadów organicznych powstałych przy produkcji drobiu i zbóż, a także gipsu odpadowego. Można zatem śmiało stwierdzić, że jest to w pewnej mierze działalność proekologiczna.
Warunki uprawy mają bezpośredni wpływ na to, jak udane będą plony, a podłoże do uprawy pieczarek kontrolowane w nowoczesnych laboratoriach daje największą gwarancję udanych zbiorów. Przełom w produkcji podłoża nastąpił w 1992 roku, kiedy rozpoczęto produkcję metodą holenderską, pozwalającą na uzyskanie tego produktu w fazie II, czyli podłoża pasteryzowanego. Dotychczas osiągana była wyłącznie faza I, na co pozwalały tradycyjne metody produkcji, a więc pasteryzacja na półkach w pieczarkarni.
Jak produkuje się podłoże do pieczarek?
Choć większość z nas przyzwyczaiła się do tego, że kupuje pieczarki w sklepie, to możliwe jest też samodzielne hodowanie tych grzybów w piwnicy, pomieszczeniach gospodarczych, a nawet na balkonie. Niezależnie jednak od tego, czy mówimy o domowej uprawie, czy hodowli na skalę przemysłową, niezwykle ważnym i niezbędnym elementem jest dobrej jakości podłoże.
Podłoże do uprawy pieczarek, tak jak już wspominaliśmy, ma stosunkowo prosty skład, a poszczególne jego komponenty są łatwo dostępne, zwłaszcza w przypadku osób mieszkających na terenach wiejskich. Jednak to, co decyduje o jakości tego podłoża to proces fermentacji, który musi przebiegać w ściśle określonych warunkach. Następnym etapem jest pasteryzacja, która odbywa się w specjalnych, szczelnie zamkniętych tunelach. Na tym etapie ogromne znaczenie ma to, aby kontrolować klimat panujący w tunelach, gdyż do poprawnego przeprowadzenia pasteryzacji niezbędna jest odpowiednia temperatura oraz wilgotność. Kolejny krok to wsianie do podłoża grzybni, którego inkubacja również wymaga specjalnych warunków. Tak przygotowane podłoże może zostać wzbogacone o dodatkowe witaminy i minerały, a następnie zostaje pokryte warstwą torfu.
Trudności związane z produkcją podłoża do uprawy pieczarek
Na każdym etapie produkcji podłoża do uprawy pieczarek konieczne jest utrzymanie odpowiednich warunków termicznych oraz właściwego poziomu wilgotności. Niezwykle istotne jest również zachowanie czystości w halach uprawowych. Konieczne jest przeprowadzanie dezynfekcji przejść pomiędzy regałami uprawowymi, na których znajdują się tunele z podłożem, gdyż istnieje ryzyko rozwoju pasożytów w podłożu, które mogą zniszczyć całą hodowlę pieczarek.
nie miałam pojęcia że jest coś takiego, ale to pewnie faktycznie przydatne żeby grzyby rosły. pieczarki dzisiaj są chętnie wybierane przez wielu z nas. da się z nich ugotować wiele smacznych potraw. ja sama jak nie wiem, co ugotować, to się kieruję tym, co mam w domu.
Zawsze wydawało mi się, że wykonanie takiego podłoża jest łatwiejsze, bardzo ciekawy tekst!