Smażenie w przemyśle, czyli linie do smażenia

Smażone krokiety

Linie do smażenia to urządzenia, które pomocne są w wielu obiektach gastronomicznych. Zwiększają one wydajność i przyspieszają proces produkcji wyrobów różnego rodzaju. Zakup smażalnika to wiele korzyści dla prowadzonego biznesu. Co warto wiedzieć o liniach do smażenia? Czym wyróżniają się te urządzenia?

Linia do smażenia, czyli co?

Linia do smażenia to sporych rozmiarów urządzenie, które wykorzystywane jest do przygotowywania różnych wyrobów garmażeryjnych. Stosowanie takiego smażalnika pozwala zwiększyć produkcję, w godzinę można usmażyć nawet kilkaset krokietów lub innych produktów. W dodatku będą one poddane obróbce termicznej w takim samym stopniu, wszystkie wyroby uzyskają więc podobną wysoką jakość.

Gdzie kupić smażalnik?

Projektowaniem i wykonywaniem smażalników zajmują się fabryki maszyn. Linia do smażenia to oferta firm produkujących urządzenia dla przemysłu spożywczego, w szczególności dla przedsiębiorców zajmujących się sprzedażą wyrobów garmażeryjnych. Maszyny mogą być indywidualnie dopasowane do potrzeb biznesów, dotyczy to głównie rozmiarów urządzeń. Każda linia techniczna opracowywana jest pod kątem wymagań konkretnego klienta. To zwiększa zadowolenie z urządzenia, ale i wpływa na jego wydajność.

Linia do smażenia – czym się wyróżnia?

Linia do smażenia to urządzenie pokaźnych rozmiarów. Może być zasilane olejem opałowym, gazem ziemnym lub płynnym, energią elektryczną. Maksymalna temperatura pracy, jaka osiągana jest w wielu tego typu maszynach, wynosi 200’C. Smażalniki wykonywane są z wysokiej jakości materiałów. Może to być blacha kwasoodporna, która wyróżnia się odpornością, wytrzymałością, a przy tym łatwo utrzymać na niej czystość, nie pojawiają się żadne problemy z myciem, co w przypadku żywności ma kluczowe znaczenie.

Linie do smażenia posiadają układ transportujący, który ułatwia obróbkę żywności. Pozwala on na właściwe zanurzenie jej we fryturze. W wielu takich maszynach stosowane są specjalne osłony, które chronią pracowników przed gorącym olejem. Nie trzeba też martwić się o to, że wyroby zostaną uszkodzone, czy zniekształcone, a to przez zastosowanie taśmy dociskowej.

Dodatkowo linie do smażenia są wyposażone w sterownik mikroprocesowy, za pomocą którego można sterować maszyną, regulować prędkość przesuwu taśmy, temperaturę frytury itp. To ułatwia obsługę linii do smażenia.

Zalety stosowania linii do smażenia

Linia do smażenia daje wiele korzyści firmom, które zajmują się produkcją wyrobów garmażeryjnych. Pozwala na uzyskanie produktów wysokiej jakości, przyspiesza proces produkcji przez powtarzalność procesów technologicznych. W dodatku takie urządzenia są odporne na substancje chemiczne, pozwalają zaoszczędzić energię i skracają czas produkcji, co przekłada się na większe zyski w firmach. Ponadto linie są łatwe w użytkowaniu, są wyposażone w pulpit sterowniczy, który zapewnia komfortową obsługę urządzenia. Na plus jest także możliwość indywidualnego opracowania linii do smażenia.

Tematykai:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *